Bågskytte, Fritid

GO BIG OR GO HOME

Hjärnan är ett fantastiskt organ. Det är det organet som det formar våra tankar, skapar våra känslor och lagrar våra minnen samtidigt som den styr allt som händer i vår kropp, utan den fungerar vi inte.
Att se hur hjärnan utvecklas hos min dotter när hon varje vecka lär sig nya saker, knäcker nya ”koder” och lär sig nya ord får mig att tänka på vilken gåva det är men också hur fantastiskt komplex vår kropp är. I mitt jobb ser jag också hur personer påverkas när hjärnan blir sjuk och alla delar inte fungerar som det ska. Men framför allt ser jag hur människan är fantastisk, genom vilja och motivation kan vi klara väldigt mycket.

Hjärnan kan skapa oro, ångest och har förmågan att skapa scenarion i huvudet. När jag tävlar kallar jag detta att jag tappar hjärnan. Jag tappar fokus från det viktiga, det som betyder något just där och då. Istället skapas onödig ångest och stress för mig själv som gör att jag skjuter sämre.
Min hjärna har även en förmåga av att skapa scenarion när jag skjuter bra, som gör att jag skjuter sämre, något som visade sig tydligt under mitt sista träningspass inför World Cup. 

Under mitt sista träningspass valde jag att skjuta två uppvärmnings serier följt av att jag räknade 72 pilar, precis som vi gör på tävling.

För er som inte är insatta så består en tävling av 72pilar som skjuts i två omgångar á 36 pil. Vi skjuter 6 pilar åt gången. 6 pilar= 1 serie. Varje serie kan man få max 60 poäng.

Under min första omgång gick jag ut starkt jag sköt 58, 56, 57, 59 för att sedan avsluta med 53 och 54 (totalt 337, en väldigt bra poäng som kunde varit så mycket bättre) Ett tydligt exempel på när hjärnan är tappad.

Jag stannade upp och funderade lite på varför min hjärna väljer att göra såhär, för jag vill inget hellre än att skjuta bra.

Jag kan bara påverka mitt nu, min hjärna vill skydda mig genom att låta det förflutna göra sig påmint och skrämma mig med framtiden. Därför valde jag att försöka vara i nuet (kräks lite lätt för att det låter klyschigt men jag hoppas ni förstår vad jag menar), och fortsatte skjuta min nästa omgång.

56, 56, 59, 58, 58, 58 -345 WOW! Det finns där! Totalt på 72pil blev det en jättebra poäng och jag ska ta med mig denna känslan till World Cup i Turkiet. Jag ska lägga min hjärna i en box och vara i nuet. GO BIG OR GO HOME! Jag känner mig i bra form, jag känner mig starkare och jag känner mig taggad.

Men jag ska också göra mig påmind varför de här tankarna har kommit till ytan just nu. Kontrasterna mellan hur jag har möjligheten att göra det jag gör, med en familj som stöttar mig i satsningen i bågskyttet, samtidigt som jag får njuta av att se Stella utvecklas hela tiden kontra vad jag ser familjer gå igenom på mitt jobb är enorma. Det gör mig tacksam och det har gjort det möjligt för mig att reflektera och stanna i nuet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *