Vad är bågskytte?

Vad är bågskytte? Bågskytte har funnits i urminnes tider men det jag ska smidigt förklara här är bågskytte som sport, mer specifikt den typen av bågskytte som jag tränar och tävlar.

Bågskytte som sport

Många jag träffar kollar två gånger på mig, när jag berättar att jag skjuter pilbåge, ofta kommer följd frågan ”sa du bågskytte” det får mig att le varje gång. Även om jag skjuter pilbåge varje vecka glömmer jag att det är lite ovanligt. Trots detta har de flesta som jag pratar med ändå sett bågskytte på OS.

I OS skjuter man något vi kallar Recurve skytte, det jag skjuter kallas compound. Bågarna ser lite olika ut, bilden under är tagen från en broschyr som de hade på VM i Danmark, överskriften var ”Archery får dummies”, tyckte den var rolig men den är väldigt bra!

Jag skjuter skjutstilen compound som är en mer modern och avancerad pilbåge. Jag skjuter med sikte som har förstoring och vattenpass, på bågen finns även stabilisatorer som gör allt mer stabilt i siktningen. Jag skjuter även med en realiser som hjälper mig i avfyrningen.